Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

A város ma

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A rendszerváltás óta Hódmezővásárhely jövőbeni fejlődése az élhetőség jegyében körvonalazódik: az elmúlt időszakban megvalósult infrastrukturális fejlesztések jelentősen átalakították a város megjelenését, a kulturális és a művészeti élet is töretlen fellendülést mutat. Kiemelkedően fontos, hogy Hódmezővásárhely olyan feltételeket teremtsen polgárai számára, amelyek biztosítják a kellemes és kulturált kikapcsolódás, a minőségi városi élet lehetőségét.


Hódmezővásárhely idegenforgalmi szempontból jelentős természeti kincse a tiszai táj mellett az a gazdag termálvízkészlet, ami a helyi strandfürdőt is táplálja, és sok vendéget csábít ide nyaranként. Az ország legnagyobb közigazgatási területével rendelkező megyei jogú városa a helyi táj adottságaira, sokszínű kulturális hagyományaira építve válhat a dél-alföldi régió jelentős oktatási, gazdasági és művészeti centrumává, egy bensőséges hangulatú, egyediségét megőrző várossá.

 

A folyamatos fejlesztések, az uniós eszme, a testvérvárosi kapcsolatok kialakítása és a környezetvédelem területén elért eredményeket az Európa Tanács is elismerte, és 1997-ben az Európa-díj Becsületzászló fokozatával tüntette ki Hódmezővásárhelyt.

 

Az egészségmegőrzés és a tudatos életmód megválasztásának kiemelt támogatása, az életkörülményeket javító beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy a város megtartó ereje továbbra is megmaradjon. A hódmezővásárhelyiekre különösen jellemző lokálpatriotizmus, ami egybeforrt a város másik jellemző vonásával, a befogadói lelkülettel, jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a vásárhelyiek a közös múltból táplálkozva bizakodva tekintsenek a jövő felé.

 

 

Földrajz, éghajlat, településstatisztika:

Átlagos tengerszint feletti magasság: 80-85 m
Hódmezővásárhely mezőváros: 1437 óta
Önálló törvényhatósági jogú város: 1873 óta
Megyei jogú város: 1990 óta
A település területe: 48.798 hektár
Állandó népesség száma: 45.656 fő
Évi átlagos középhőmérséklet: 11,6° C
Júliusi középhőmérséklet: 22° C
Napsütéses órák évente: 2.100 óra


Eseménynaptár

Közelgő események

Bullás Mária ikon- és üvegfestő kiállítása 2021. szeptember 15. 16:30 - 2021. október 4. 18:00
'Bajnok - könyvbemutató 2021. szeptember 21. 17:00 - 18:30
Grecsó Krisztián kötetbemutatója 2021. szeptember 24. 17:00 - 18:30

Képek galériáinkból

Friss videók

Városi mobilapp

Városi mobilapp

Helyi értéktár

helyi értéktár