Mobil menü ikon
Gyengénlátó Változat

Helyi Értéktár

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Helyi Értéktár Bizottság


A települési értéktárba nemzeti érték felvételét bárki kezdeményezheti. A javaslatok beadása folyamatos! A javaslatokat az alábbiakban letölthető adatlap segítségével lehet megtenni. A kinyomtatott és kitöltött adatlapot a Polgármesteri Hivatalban lehet beadni.

 
A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet kimondja, hogy a nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei értéktárakban, az ágazati értéktárban, a külhoni magyarság értéktárában, a Magyar Értéktárban, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében az egyes szakterületenkénti kategóriák szerint kell azonosítani és rendszerezni. A Települési Értéktár Bizottság szervezi a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldi azt a megyei értéktárba.

 
Az értéktár bizottság munkájába bevonja a helyi, illetve megyei közművelődési feladatellátás országos módszertani intézményét, továbbá értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket; félévente, legkésőbb a félévet követő hónap utolsó napjáig beszámol tevékenységéről a helyi önkormányzat képviselő-testületének.

A helyi önkormányzat közigazgatási területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a települési, tájegységi vagy megyei értéktárba bárki írásban kezdeményezheti az adott érték fellelhetőségének helye szerint illetékes önkormányzat polgármesteréhez, illetve a megyei közgyűlés elnökéhez címzett javaslatában, a rendelet által meghatározott formanyomtatvány kitöltésével. A Települési Értéktár Bizottság a hozzá beérkezett javaslatot megvizsgálja, és a megyei, tájegységi vagy települési értéktárak valamelyikébe való felvételéről az értéktár bizottság a javaslat benyújtását követő 90 napon belül dönt, és arról a javaslattevőt írásban értesíti. Egyúttal a települési és tájegységi értéktáraknak a megyei értéktárba való megküldésekor az értéktár létrehozója javaslatot tesz arra, hogy mely nemzeti értékek felvételét javasolja a megyei értéktárba. A megyei értéktárban nyilvántartott értékek hasonló eljárás után bekerülhetnek a Nemzeti Értéktárba, amelynek nyilvántartásából választja ki a Hungarikum Bizottság a hungarikumokat.

 
  Letöltés
A Helyi Értéktár Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzata
A javaslattételi lap
 
 
 
Települési érték megnevezése 
  Hódmezővásárhelyi szőrhímzés
  Hódmezővásárhelyi kerámia
   Hódmezővásárhelyi túrós lepény
   Hódmezővásárhelyi olvasókörök
   Vásárhelyi bibliotékák
  Alföldi citera
  Plohn Illés és Plohn József fényképész munkássága és hagyatéka
  A vásárhelyi Puszta
  A hódmezővásárhelyi téglaépítészet
  Hódmezővásárhelyi necckészítés
   Tarhonya
  Hódmezővásárhelyi főtt perec
  Hódmezővásárhelyi táskaleves
  Hódmezővásárhelyi dörőlye
  Hidegen fogyasztott disznópaprikás
  Kankalin Néptáncegyüttes
  Mártély tájvédelmi körzet
  Ő-ző tájnyelv

 

Eseménynaptár

Közelgő események

Maya Attila kiállítása 2021. október 9. 08:00 - 2021. november 18. 18:00
Sulyok Csaba: Viharsarok blues 2021. október 29. 17:00 - 18:00

Képek galériáinkból

Friss videók

Városi mobilapp

Városi mobilapp

Helyi értéktár

helyi értéktár